Z druhého pilera vystúpilo predbežne asi 80 tisíc ľudí

01.02.2013 Bratislava

Bratislava 1. februára (TASR) - Pri otváraní druhého piliera nešlo o čísla. Takto komentuje počet vstúpených aj vystúpených sporiteľov z tohto typu dôchodkového sporenia ministerstvo práce. Zo systému zatiaľ vystúpilo približne 80.000 sporiteľov, pričom definitívne čísla poskytne Sociálna poisťovňa až v pondelok (4.2.).
"Naším cieľom nebolo dosiahnuť, aby ľudia z druhého piliera vystúpili. Túto voľbu sme im dali preto, aby mali možnosť sa rozhodnúť, či aj napriek zmenám majú záujem ostať v druhom pilieri," konštatuje pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška.
Ministerstvo považuje za dôležité, aké konkrétne profily poistencov sa rozhodli vstúpiť či vystúpiť. "To znamená najmä výšku ich príjmu, vek, ale aj ďalšie individuálne faktory," objasňuje. Posledné štatistiky pritom hovoria, že väčšina odídencov bola bez alebo s nízkym príjmom.
Druhý pilier bol otvorený päť mesiacov, od začiatku septembra minulého roka do posledného tohtoročného januárového dňa. Išlo pritom už o tretie otvorenie kapitalizačného piliera od jeho vzniku v roku 2005. Obe predchádzajúce otvorenia zrealizovala ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD).
 

Vyberte región